Какво е локално SEO и защо е важно за бизнеса ни? - SERP Acad.

Какво е локално SEO и защо е важно за бизнеса ни?

В оптимизацията на търсещи машини (SEO) съществуват много направления, едно от които е и локалното SEO. То помага на стартиращи и вече развити бизнеси да подобрят онлайн видимостта си за потенциални клиенти в конкретен район

Днес ще научите какво точно представлява местното SEO и какво означава “local pack”. Ще разгледаме основните съвети за успешна оптимизация на бизнеса на местно ниво и ще обсъдим защо е толкова важна.

Управител на магазин слага табела "отворено" в допълнение на локалната оптимизация за бизнеса си

Image Source: Pexels.com

Какво е локална SEO оптимизация?

Локалната оптимизация за търсачки (или local SEO) е основен елемент от Content Promotion Strategy (CPS), който цели да подобри цялостностното представяне на вашия бизнес сайт в резултатите от търсенето (SERPs) за конкретен регион. 

Чрез локалната оптимизация можете да привлечете повече клиенти, които извършват местно търсене за услуги или продукти в близост до настоящото си местоположение.

Вероятно ви се е случвало да търсите ресторант в близост до хотела, в който сте отседнали по време на екскурзия. Когато въведете специфична заявка с местно намерение (local intent) в Google, като например име на град или “near me”, търсачката извежда различен вид резултати, наречени “локални пакети” или “local packs”.

Локалните резултати са SERP функция тип панел, която се извежда с приоритет над органичните резултати и съдържа три местни бизнес обяви, свързани с потребителското търсене. Те се визуализират подобно на включената екранна снимка от търсене на китайски ресторанти в Ню Йорк.

Как се визуализират локалните пакети "local packs" в резултатите от Google при търсене с местно намерение (пример с ресторанти)

Локалната цел на SEO е да изведете вашия бизнес на водещи позиции в тези локални пакети, за да подобрите видимостта му и да привлечете потенциални клиенти, намиращи се в конкретен град, квартал или регион.  

Как работи локалната SEO оптимизация?

Търсачката на Google разполага със специално разработен алгоритъм за локално търсене, за да изведе най-подходящите резултати за заявката с локално намерение на потребителя.

Локалните резултати се предлагат въз основа на няколко фактора:

 • Връзка между резултата и заявката (уместност)
 • Разстояние между местоположението на потребителя и бизнеса
 • Репутация на бизнеса сред конкурентите му (известност или надеждност)

Необходимо ли е да имате уеб сайт?

Локалното SEO помага да изведете бизнеса и услугите си на челни позиции в резултатите от търсенето за конкретен регион без да имате създаден сайт. Това е добър вариант за тепърва прохождащи бизнеси. Разбира се, създавайки оптимизиран уеб сайт, вие си гарантирате не само повече видимост, но и улеснявате оптимизацията за локални търсения.

Питате се как може да се появите в локалните пакети без да имате уеб сайт? За тях Google извлича информация за вашите продукти и услуги от вашия профил в Google My Business, който по настоящем е с ново име – Google Business Profile (GBP)

Освен информация от Google Business Profile, търсачката ползва информация и от онлайн каталози, а понякога и от потребителски предложения. Затова е изключително важно да има съответствие между публикуваните на различни места име, адрес и телефон на бизнеса ви. Казано по друг начин, ви е необходима ясна NAP стратегия (name, address, phone).

Каква информация се визуализира в Map Pack?

Локалните пакети целят да подобрят потребителското изживяване и да отговорят с максимална точност на въведената в търсачката заявка. Затова и включват различни данни и функционалности, за да улеснят потребителя по време на търсенето му.

Нека да разгледаме някои от основните данни и функционалности на локалните пакети:

 • Визуализация на обектите в Google Maps
 • Име на бизнес с линк към GBP
 • Рейтинг и брой отзиви
 • Ценови диапазон $$$
 • Адрес на физическа локация
 • Работно време и отворено ли е в момента на търсене
 • Предоставяни видове услуги
 • Тагове за тип бизнес
 • Линк към уеб сайт
 • Телефонен номер за връзка
 • Снимки и видеа на локацията и други

Кой може да се възползва от локално SEO оптимизиране?

Всеки един бизнес, независимо от нишата, в която се развива, може да се възползва от локално SEO. Предимството на този тип оптимизация е, че не е необходимо да разполагате със съществуващ уеб сайт. Той е подходящ както за стартиращи местни бизнеси, така и за големи фирми в световен мащаб.

Разбира се и тук има няколко условия, които задължително трябва да бъдат спазени. За да излезете на челни резултати в Local 3 Pack, е необходимо да предлагате продукт или услуга във физически обект (магазин/офис/ресторант), или да обслужвате обекти във вашия район (водопроводчик/строител/детегледач).

Ето и някои от бизнес услугите, които често се възползват от локално SEO:

 • Магазини, барове и ресторанти
 • Хотели и къщи за гости
 • Недвижими услуги
 • Услуги за домашни любимци
 • Адвокатски и нотариални кантори
 • Медицински услуги

Основи на локалната оптимизация

Подобно на оптимизацията за органични резултати в търсачката, при локалната оптимизация също съществуват основни подходи и добри практики, които ще ви помогнат да подобрите класирането си. 

Създайте профил в Google Business Profile.

Създаването на профил в Google Business Profile е задължителна стъпка, ако искате бизнеса ви да се класира в локален пакет от резултати. За да създадете регистрация на вашия бизнес, посетете сайта на GBP и следвайте указаните стъпки.

Необходимо е да попълните вярна, точна и актуална информация относно бизнеса ви. Опитайте се да предоставите възможно най-много детайли, като това ще ви помогне да спечелите доверието както на Google, така и на потребителите. Обърнете специално внимание на работното ви време и почивните дни.

Въведете детайлно описание на бизнеса ви и на продуктите и услугите, които предлагате. Добра практика е да оптимизирате описанията според предварително направен анализ на локално използвани ключови думи. Добавете и визуални елементи като снимки и видео материали.

Следвайте добрите практики на Google.

Google открито споделя, че оптимизацията на GBP е най-важният фактор за локално класиране. Затова и предоставя информация за добрите сигнали при локалното SEO, която може да достъпите чрез наръчника за управление на бизнеса ви в Google.

Създайте си NAP стратегия.

Създайте NAP стратегия, която включва еднакви данни за вашия бизнес. Това ще ви помогне да създадете съответствие в различни онлайн източници, които споменават бизнеса ви, което от своя страна ще изпрати сигнал за надеждност и легитимност към Google. Такива например често могат да бъдат бизнес справочници/каталози и профили в социални медии.

Използвайте инструменти за локално SEO, управление на списъци и проследяване на отзиви

Използвайте различни SEO инструменти, за да улесните стратегията и проследяването на ранкинга ви при локално търсене. Съществуват различни видове, включително за управление на списъците, в които се споменава сайта ви, и проследяване на всички отзиви в Google My Business (Google Business Profile).

Ето и някои идеи за подобни инструменти:

 • Google Business Profile
 • Google Trends
 • Yext
 • Surfer Local
 • Moz local
 • Semrush Listing Management

Таргетирайте ключови думи с локално търсене.

Анализът на ключови думи е важен не само при опит за класиране в органични резултати, но и във вашата локална SEO стратегия

Локалните ключови думи играят важна роля за класиране на местно ниво, тъй като те се въвеждат от потенциални клиенти – потребители, които се намират в последния етап от клиентското пътешествие. Това означава, че са готови да закупят продукт или услуга и търсят най-доброто решение за тях.

Има няколко начина да проучите думи, които потребителите въвеждат, за да открият бизнеса ви

За да добиете идеи, може да проучите конкурентите си и за какви локални ключови думи и фрази се класират те. Друг начин е да използвате функцията за автоматично довършване в полето за търсене на Google, тъй като отчасти то е базирано и на местоположение.

Може да използвате и SEO инструменти за анализ на ключови думи, като се фокусирате над локални резултати, засягащи вашия регион.

Защо местното SEO е толкова важно за бизнеса ви?

Не е тайна, че Google започва все повече да използва местоположението на потребителя, за да изведе най-добрите резултати според заявката. А когато има местно търсене, има и панел с локални обекти.

Класирането в локалните пакети е важно за всеки бизнес, защото от резултатите се възползват потенциални клиенти, търсещи реални обекти. Те са във финален етап на клиентското пътешествие, в който търсят повече информация относно локация, контакти и отзиви

Освен това локалната SEO стратегия може да доведе до много по-бързо класиране и по-голяма видимост отколкото тази за органични резултати. Класарането в локален пакет гарантира по-добри конверсии, тъй като панелът е изведен на първо място и често потребителите не продължават търсенето си надолу в резултатите.

Но нека да видим какво казват и някои официални статистики:

 • 76% от хората, извършващи локално търсене, посещават обекта в следващите 24 часа.
 • 86% от хората, търсещи физическа локация на бизнес, разчитат на Google Maps.
 • 82% от хората четат онлайн отзиви за бизнеса преди да направят финално решение.

В заключение можем да кажем, че локалното SEO е незаменима част от маркетинговата стратегия на всеки бизнес.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *