Топ 10 инструменти за анализ на ключови думи и фрази за 2023 г. от SERP Acad.

Топ 10 инструменти за анализ на ключови думи и фрази

Проучването и анализът на ключови думи и фрази са незаменими процеси във всяка една маркетингова стратегия за съдържание (CMS). Те носят многобройни ползи при оптимизацията за търсещи машини (SEO) и затова при тях е редно да използвате най-добрите и доказани методи в индустрията.

Днес ще обърнем внимание на 10-те най-добри инструмента за анализ на ключови думи и фрази за 2023 г., които не само заменят, но и превъзхождат ръчната работа при проучване. За да сме максимално полезни и да дадем решение за всеки бюджет, подбрахме 5 безплатни и 5 платени инструмента за ключови думи.

Необходим ли е наистина анализът на ключови думи за SEO?

Ако се намирате в начален етап от SEO кариерата си, може би все още недоумявате защо всички акцентират толкова много върху процеса на анализ и проучване на ключови думи. Имайте предвид, че важността му изобщо не е надценена в сферата на семантично SEO. В следващите редове ще обясним и защо това е така. 

Потребител се готви да въведе заявка с ключова дума в полето за търсене в Google на своя таблет докато пие кафе сутрин

Източник на изображението: Pexels.com

Какво представлява процесът?

Изборът на подходящи ключови думи включва внимателно проучване и анализ на термини, думи и фрази, които интернет потребителите използват като заявки за търсене (search queries). Пътешествието на клиента или “buyer’s journey” пряко влияе върху избора на ключови думи. 

В зависимост от това в коя фаза на фунията се намира потребителят, той търси информация с различно намерение (intent)

Най-често срещаните примери за това са въпроси, започващи с “как да” и “какво е”, които са индикация за по-ранен етап на пътешествието. От друга страна фрази, започващи с “най-добрите” вече говорят за клиент, който обмисля възможните варианти пред себе си.

Тези фактори са много полезни за групиране на ключови думи и фрази въз основа на етапа, в който се намира потребителят. Думите се групират и по различни критерии, в зависимост от нишата. В повечето случаи критерият е да отговарят на един и същи въпрос.

След като се определят главните (primary) и второстепенните (secondary) ключови думи, те се разпределят по теми и се създават тематични клъстери (clusters). Клъстерите създават структура и йерархия в сайта, която е лесна за проследяване и от потребителите, и от уеб кроулърите.

Връщайки се към проучването на думи, трябва да отбележим, че процесът може да бъде извършен и ръчно. 

Ръчното търсене обаче би отнело значителна част от времето ви, която бихте могли да прекарате в оптимизация на други процеси. Също така ръчното проучване и анализ е изключително трудоемко, което води до минимален процент от специалисти, които биха се впуснали в подобно приключение. 

Точно и поради тази причина са създадени десетки различни SEO инструменти за анализ и проучване на ключови думи. Създателите на софтуерите се стремят към автоматизация и непрестанно подобрение на алгоритмите, за да улеснят максимално бизнесите и SEO специалистите.

Изследване на ключови думи: С какво допринася за стратегията ви?

За да разберем истинската стойност на качествения анализ, е необходимо първо да си припомним крайната цел и първоначалната идея зад анализа, а именно – да дадем по-голяма стойност за потребителя.

Нерядко се срещат различни бизнеси и агенции, които са на мнение, че знаят всичко за клиентите си и представят продукта или услугата си по най-добрия начин. И докато създадените и ясно разписани клиентски персони (или “buyer personas”) със сигурност допринасят да разберем потребителя по-добре, те не ни предоставят пълната картина.

Всъщност, когато открием ключовите думи, с които ще работим в стратегията ни, ние откриваме и повече за клиентските персони. Самите фрази ще ни помогнат да оформим изцяло нови персони или да доразвием вече съществуващи такива.

Анализът на ключови думи цели да обогати и надгради всички знания за клиентите, с които бизнесът вече разполага. Той ни помага да разберем как мисли потребителят и от какво се нуждае купувачът. Чрез него можем да погледнем през очите на хора, които имат реална нужда от информация и да видим по какъв начин се опитват да я намерят.

Такива знания са безценни в сферата на оптимизацията за търсачки. Те помагат не само за повишаване на ранкинга при резултатите от търсене (SERPs), но и да “влезем в обувките на клиента”, да му предоставим истинска стойност и да се отличим от конкуренцията.

Какви са ползите от проучването на ключови фрази и думи?

Процесът на проучване на ключови думи и фрази е задължителен за всяка една маркетингова стратегия, независимо от нишата. Докато крайната му цел е да привлече повече органичен трафик и потенциални клиенти към сайта, междувременно той допринася с много допълнителни ползи за бизнеса. 

Нека да разгледаме някои от ползите и потенциалните резултати:

 • Информация за обема на търсене на ключови думи
 • Информация колко е трудно класирането за тези думи
 • Откриване на актуални и уместни теми и ключови думи
 • Развиване на нови теми от придобити идеи за ключови думи
 • По-добро разбиране на идеалния клиент и целевата аудитория
 • Подобрено разбиране на маркетингови и други тенденции в нишата
 • Възможност за централизация на съдържанието и по-добър фокус
 • Категоризация и клъстеризация на теми и думи
 • Вникване в потребителските нужди и очаквания
 • Актуални отговори на често задавани въпроси
 • Създаване на подходящо съдържание, с което читателите резонират
 • Изграждане на потребителско доверие към бизнеса
 • По-добра класация в SERP при търсене на ключови думи
 • Ръст в органичния трафик и потенциалните клиенти/купувачи
 • Добър анализ на намерението на потребителите при въвеждане на заявка
 • Възможност за привличане на клиент към друг етап от фунията

Кои са 3-те основни елемента при търсене на ключови думи?

Когато стигнете до етап, подходящ за проучване на ключови думи, ще се сблъскате със стотици и дори хиляди нови предложения и идеи за фрази и теми. Но необходимо ли е да се борите за класиране за всички тях?

При проучването и анализа е важно да отсеете предложенията, като това ще ви помогне да улесните максимално следващия етап от стратегията ви, който ще се състои в планиране на ключови думи и теми.

Обем на търсене или “volume”

Важно е да сортирате резултатите по обем на търсене, който се определя от това колко пъти е въведена дадена заявка в полето на търсене. Това е метрика, която е показателна за потенциалния трафик, който може да спечелите. 

Обемът се изчислява на месечна основа, като варира в зависимост от избраната държава/регион и език. Той винаги е процент от обема месечно търсене според позицията, на която се намира сайтът ви по дадената фраза.

Уместност или т.н. “keyword relevancy”

Несъмнено ще получите много резултати, които имат висок обем от търсения, но не са обвързани с нишата ви. Изберете единствено тематично свързани и уместни думи. Така ще гарантирате удовлетворение и за търсачката и за потребителя. Типично за високата уместност е и високият CTR (click-through-rate).

Ниво на трудност или “keyword difficulty”

Метриката е съвкупност от няколко фактора, измежду които конкуренти, авторитет, обратни връзки, качество на съдържанието и намерение на потребителя. Колкото по-високо е нивото на трудност на дадена дума, толкова повече старание и търпение трябва да вложите в опитите си да се класирате за нея.

Тук добрият бюджет за промотиране на сайта си за целите на видимостта в органичното търсене също играе важна роля.

Разбира се, съществуват и много други метрики и фактори, които можем да вземем предвид при анализа на думи. Такива например са SERP елементите, в които се показват думите, сред колко резултата в Google се бори страница от нашия сайт и т.н. 

Но днес ще се фокусираме върху нещо друго, а именно кои безплатни и платени инструменти могат да ви помогнат да съберете данните, от които се нуждаете.

Кои са безплатните инструменти, които може да ползвате за анализ на ключови думи?

Кой не си мечтае за напълно безплатен инструмент за ключови думи, който да е качествен, изчерпателен и с възможност за неограничено ползване? За съжаление, все още не сме открили инструмента, който отговаря на всички тези изисквания, но това не означава, че не съществуват добри варианти. 

Преди да продължим напред, е важно да отбележим, че съществуват много безплатни инструменти за проучване и генериране на предложения за ключови думи. Повечето от тях обаче предлагат само част от цялата функционалност на платените си версии. 

Често ограниченията в безплатните инструменти засягат следните функционалности:

 • Брой предложения за ключови думи
 • Липса на конкретна метрика, като например обем или ниво на трудност
 • Ограничен брой на вашите търсения за деня или за месеца

Въпреки това, можете да използвате няколко различни източника на информация, за да се сдобиете с една надеждна опция и за най-бюджетните проекти. В следващите редове ще ви предложим напълно безплатни опции, които намираме за достатъчно полезни и без да се закупува абонаментен план.

Keyword Surfer

Keyword Surfer е напълно безплатно разширение за Chrome, което се предлага и поддържа от Surfer SEO. Може лесно да го инсталирате директно от уеб магазина на Google Chrome. 

Как изглежда инструментът Keyword Surfer в прозорец на Google Search

След като го инсталирате, може да го ползвате директно в търсачката. За проучване на ключови думи е необходимо да въведете примерна заявка в полето за търсене. Вдясно от полето на резултатите ще забележите и поле с идеи за подобни търсения, генерирани от Keyword Surfer.

Параметрите, които разширението предлага, са следните:

 • Идеи за ключови думи
 • Overlap (припокриване на думата) в проценти
 • Volume (обем на търсене в държава по избор)
 • Приблизителен трафик
 • Дължина на съдържанието
 • Колко пъти е включена ключовата дума в текста
 • Дали мета заглавието (title tag) е променено

Последните четири метрики се намират под всеки изведен от Google резултат. В полето на разширението вдясно може да промените държавата, която представлява интерес за вас. Често това се налага, когато правите проучване за чуждестранни пазари и потребители.

Безплатен инструмент за анализ на ключови думи Keyword Surfer и неговите колекции от думи

Keyword Surfer също ви предлага възможност за създаване на колекции от думи, които да запазите и прегледате по-късно. Колекциите може да изтеглите като таблици в .csv формат.

Keyword Sheeter

Инструментът за търсене на ключови думи на Keyword Sheeter е чудесна безплатна алтернатива за проучване на реални думи и фрази, които потребителите търсят в Google. Софтуерът работи като извежда хиляди възможни вариации за довършване на дадена ключова дума и ви спестява ръчната проверка и извеждане на данни.

Безплатен инструмент за проучване на ключови думи Keyword Sheeter и как изглежда главната му страница

Безплатната версия ще ви помогне да придобиете идея за това от какво се интересуват потребителите. Недостатъкът е, че не ви предоставя никакви допълнителни метрики, които да ви ориентират колко често се търси дадена фраза или колко е трудно да се класирате за нея. Месечният абонамент предлага обем на търсене и CPC (cost-per-click).

Този лесен за използване инструмент извлича данни от следните категории:

 • Classic
 • YouTube
 • Products
 • News
 • Images
 • Books

Варианти за избор на категория на извличане на ключови думи и фрази от Keyword Sheeter

Освен това може да се възползвате и от няколко допълнителни функционалности. Разполагате с “позитивни” и “негативни” филтри, които мигновено сортират резултатите според това дали искате дадена фраза да присъства в тях или да бъде премахната. Имате опция да изберете държава, език и конкретен регион, ако ви е необходима локална информация

QuestionDB

QuestionDB е уеб приложение, което може да ви бъде от изключителна полза, ако вече разполагате с изведени ключови думи, които планирате да включите в стратегията си. Този инструмент ще ви помогне при планирането на блог календари с релевантни теми, които потребителите търсят.

QuestionDB ви помага да разберете какви въпроси задават потребителите в Reddit и Quora

Когато въведете избраната от вас ключова фраза, софтуерът извежда списък с резултати, събрани от различни нетуъркинг платформи като Reddit и Quora, които хората посещават, за да получат отговори на въпросите си. Това може да допринесе за много по-добро разбиране на потребителите и нюансите на техните търсения. 

Безплатният инструмент QuestionDB помага в планирането на теми за блог календари със своите предложения

Безплатната версия на инструмента ви предлага следните функционалности:

 • До 50 резултата за всяка ключова дума
 • Запазване на данните като .csv файлове
 • Изглед на пълните въпроси 
 • Изглед на изведени ключови думи от пълните въпроси
 • Свързани теми, споменати във въпросите

Ahrefs Free Keyword Generator

Free Keyword Generator е напълно безплатен инструмент на Ahrefs, който ще ви помогне за проучване и анализ на нови ключови думи. Въпреки че безплатната версия на софтуера има някои ограничения, тя е много добър вариант за тези от вас, които не разполагат с голям бюджет за SEO инструменти.

Инструментът може да изведе резултати от няколко популярни търсачки:

 • Google
 • Bing
 • YouTube
 • Amazon

Ahrefs предлага безплатен инструмент за анализ на ключови думи и фрази, наречен Free Keyword Generator

Ако изберете конкретна държава, въвеждайки ключова дума или фраза, софтуерът извежда до 100 съвпадащи заявки или въпроси, въз основа на които може да изградите вашата стратегия за съдържание

До всеки един резултат се визуализират и следните метрики:

 • Ниво на трудност (keyword difficulty)
 • Месечен обем на търсене (monthly volume)
 • Последно обновяване на базата данни

Google инструменти

Google предлага няколко много полезни инструмента, които могат да ви предоставят ценни данни за SEO стратегията ви. Между тях са Analytics, Keyword Planner, Trends и Search Console. 

Въпреки че са много полезни, за момента ще пропуснем Google Search Console и Google Analytics, тъй като те трябва да бъдат обвързани със съществуващ уеб сайт. От друга страна, за да използвате Google Keyword Planner, е необходимо да имате активна рекламна кампания.

Вместо това ще се фокусираме над инструмента за планиране на ключови думи на Google – Google Trends.

Резултати за популярността на дадена ключова дума или фраза при ползване на инструмента за анализ Google Trends

За да използвате Google Trends, не е необходимо да обвързвате активен сайт, тъй като софтуерът извлича данни по друг начин. Освен че ви дава информация за свързани заявки, получавате и диаграма на потребителския интерес към дадената ключова дума или фраза за различни периоди от време.

Тази функционалност допринася за планиране на съдържанието ви, тъй като ви дава информация за сезонност на продукт или услуга и локални тенденции. Освен това може да намерите близки по смисъл заявки, чиято популярност нараства, както и да сравните 2 или повече думи/фрази. 

Платени инструменти за проучване и анализ на ключови думи

Ahrefs

Ahrefs е един от водещите инструменти в SEO индустрията. С него може да анализирате множество различни аспекти от вашата стратегия, включително техническите параметри на сайта ви и кои домейни предоставят обратни връзки към вас.

Начален екран на водещия в индустрията Keywords Explorer от Ahrefs

Резултати от платения инструмент за анализ на ключови думи Ahrefs Keyword Overview

Конкретният инструмент за проучване на ключови думи в Ahrefs се нарича Keywords Explorer. Той предлага богато разнообразие от функционалности, които ще ви помогнат в опитите да достигнете първите места в резултатите от търсенето

Нека да видим и различните менюта в Keywords Explorer:

 • Keyword ideas
  • Matching terms
  • Related terms
  • Search Suggestions

Предложения за свързани думи и фрази от Ahrefs
Как Ahrefs предлага вариации на ключови думи

 • Traffic share
  • By domain
  • By pages
 • Keywords lists
  • Specifications

Всички тези функционалности ви предоставят не само ценни метрики, но и идеи за ключови думи и фрази, около които ще можете да планирате бъдещо съдържание.

Ще изредим само някои от нещата, които може да получите с Ahrefs:

 • Ниво на трудност
 • Месечен обем търсене
 • Метрики за кликове и посещаемост
 • Потенциален трафик
 • Обем по държави или в световен мащаб
 • Тема родител (parent topic)
 • Съвпадащи термини
 • Свързани въпроси

Може да получите информация и относно конкурентите в нишата:

 • Топ 10 конкуренти и детайли за домейните
 • Предходното им класиране
 • За какви други термини се класират страниците им.
 • Какви други думи и фрази споменават често.

Ahrefs предлага 4 различни абонаментни плана на месечна основа, като за всеки един от тях са обявени и включените инструменти и функционалности.

Екранна снимка на различните месечни абонаментни планове от инструмента за анализ на думи Ahrefs

SEMrush

Решението за ключови думи на SEMrush включва 6 различни инструмента, които ще ви помогнат както за проучването, така и в анализа.

Keyword Overview от Semrush, един от най-добрите платени инструменти за анализ и проучване на ключови думи и фрази в индустрията

Ето и трите от тях, които са най-често използвани за проучване на ключови думи:

 • Keyword overview – дава възможност да подобрите маркетинговата си стратегия с ключови думи, подходящи за нишата и потребителите. С него може да анализирате потенциалния органичен трафик и рекламната стойност на всяка една дума.

Екранна снимка на различни метрики, които Semrush предоставя

SERP анализ на конкуренти на ключови думи от Semrush

 • Keyword magic tool – генерира хиляди идеи за комбинации от ключови думи и фрази заедно с полезни метрики за всяка една от тях. Разполага с множество филтри и начини да персонализирате резултатите преди да ги изтеглите. 

Keyword magic tool на Semrush ви дава хиляди възможни комбинации от думи и фрази, които да добавите в SEO стратегията си

 • Keyword gap – сравнява домейна ви с конкурентни такива, установява нивото на застъпване в публикуваното съдържание, а също така извежда и пропуските във вашето съдържание. Така ви позволява да подобрите стратегията си и да надминете конкурентите. 

Semrush keyword gap дава възможност да се направи сравнение между вашето съдържанието и съдържанието на конкурентите и да намери пропуски

Keyword gap извежда най-добрите възможности за ключови думи, които да таргетирате

Анализ на различните ключови думи, за които се класират конкурентите и вие, предоставен от Semrush

Някои от метриките, които SEMrush ви предлага, са следните:

 • Обем на търсене
 • Намерение на търсене (intent)
 • Ниво на трудност
 • Брой резултати
 • CPC (cost-per-click)
 • Ниво на конкурентите
 • SERP характеристики на конкурентите
 • Разновидности на думата
 • Свързани думи

SEMrush предлага 3 абонаментни плана, които се заплащат на месечна основа. Всеки план се различава по включените в него функционалности и брой проекти/думи/резултати.

Semrush предлага три абонаментни плана, които се заплащат на месечна основа

SpyFu

Въпреки че е възможно по-рядко да чувате за SpyFu, той също е сред най-добрите платени софтуери за анализ на ключови думи. Специализира и в анализа на конкурентите за съответните думи и фрази като ви позволява да сравнявате няколко различни домейна и да направите задълбочен анализ на исторически промени и трудност в класирането.

Как се визуализират резултатите при ползване на инструмента за анализ на ключови думи от Spyfu

Със SpyFu получавате и различни ценни метрики и информация:

 • Месечен обем търсене
 • Ориентировъчен брой кликове
 • Мобилно и десктоп търсене
 • Платени кликове
 • Ниво на трудност
 • Близки по смисъл ключови думи
 • Свързани въпроси
 • За какви други думи се класират домейните на конкуренти.
 • За кои думи конкурентите ви плащат за реклами.
 • Топ 10 конкурента 
 • SERP извадка за конкурентите с включена сила на домейна (domain strength) и ориентировъчни месечни кликове

Със Spyfu може да откриете сходни по значение и намерение ключови думи и да ги филтрирате по ваше желание

Платеният инструмент Spyfu ви предлага и SERP анализ на топ 10-те конкурента за ключовата дума

Предлагат се три различни абонаментни плана, като за всеки може да се плати на месечна или годишна основа. Различават се по броя потребители, които могат да ползват акаунта, възможността за API интеграции и в ограниченията за заявки и резултати.

SpyFu предлага 3 различни абонаментни плана, за които може да заплащате на месечна или годишна основа

Moz

SEO инструментът за проучване на ключови думи от Moz също заема челни позиции сред най-предпочитаните в индустрията. Въпреки че работи най-добре за търсене в Съединените американски щати (САЩ), той се ползва от хора по целия свят. 

Две неща отличават този инструмент от останалите – прогноза за органичен CTR резултат и класифициране на думите по приоритет. Той също разполага с няколко различни функционалности и варианти за анализ на фрази.

Нека да видим някои от тях:

 • Explore by site
  • Site overview
  • Ranking keywords

Опцията Explore by site на Moz

Визуализация на метриките при сравнение между домейни в Explore by site от Moz

Графика на Moz за припокриване на теми и ключови думи между конкуренти

Moz таблица с класация на ключови думи за различни конкуренти

Показване на резултати от топ класиращите се думи при анализ на един домейн в Explore by Site

 • Explore by keyword
  • Keyword overview
  • Keyword suggestions
  • SERP analysis

Изглед на инструмента за анализ на ключови думи Explore by keyword от Moz

Предложения за свързани ключови думи и възможност за филтриране на резултатите в самия инструмент на Moz

SERP анализ с метрики на конкурентите, които се класират на първи места в Google за съответните ключови думи и фрази

Moz е ценен инструмент за проучване и анализ на ключови думи и фрази за стратегията ви, тъй като предлага всички данни, от които се нуждаете за планирането на съдържание.

Някои от метриките, които може да видите, са следните:

 • Месечен обем  търсения
 • Ниво на трудност
 • Органичен CTR
 • Приоритет (комбинира останалите метрики, за да изчисли приоритета на дадена дума/фраза)
 • Топ 10 конкуренти + SERP анализ
 • Авторитет на страницата/домейна (page/domain authority)
 • Колко домейна споделят връзка към страницата или сайта

Може да изберете от 4 абонаментни плана за целия пакет от SEO инструменти на Moz. Плановете се заплащат на месечна основа, като под всеки един от тях е описано за кого би бил най-подходящ, в зависимост от нивото на експертиза и броя потребители.

Видове абонаментни планове за Moz

Keywordtool.io

Инструментът за ключови думи на Keywordtool.io комбинира интуитивен интерфейс и семпло представяне на резултатите, което го прави изключително достъпен за начинаещи в сферата на CMS.

Инструмент за анализ на ключови думи на Keywordtool.io, който е много подходящ за начинаещи в SEO

Чрез него може да изведете резултати от различни търсачки и социални мрежи, включително Google, Bing, YouTube, Amazon, Twitter и други. Можете да изберете език на търсене, конкретна държава или да видите резултати в световен мащаб – функционалност, с която много от другите инструменти не разполагат.

Друга много полезна функционалност е опцията да създадете филтри още по време на търсенето, като може да зададете параметри на обема и популярността, или да включите или изключите резултати, съдържащи конкретни думи.

Варианти за настройки и филтри в keywordtool.io

В случай че разполагате с по-голям брой подготвени думи, чиито обем на търсене желаете да проучите, може да добавите до 1,000 от тях наведнъж. Тази функция значително намалява ръчната работа и ви позволява да автоматизирате процесите си.

Бърз анализ на обема от търсене за до 1000 ключови думи в keywordtool.io

Keywordtool.io ви дава не само предложения за ключови думи, но и някои други детайли:

 • Свързани въпроси
 • Предлози
 • Свързани ключови думи
 • Обем на търсене
 • Тенденции в популярността на думата

Софтуерът предлага 3 абонаментни плана, за които може да плащате веднъж месечно или веднъж годишно. Основните разлики между тях са броят потребителски профили, възможността за API интеграции, както и допълнителни данни за CPC и конкуренция в Google Ads.

Варианти за годишни и месечни абонаментни планове в keywordtool.io

Подобни статии