Какво са White Hat техники за оптимизация и защо са полезни за бизнеса ни?

Какво са White Hat техники за оптимизация и защо са полезни за бизнеса ни?

White hat техниките за оптимизация на сайтове за търсачки (или SEO) се отнасят до етичния и легитимен подход, ползван от специалистите в сферата. Те приоритизират хората пред търсачките и са от съществено значение за бизнеса, като дори влияят на онлайн конверсиите.

Какво са White Hat техники за оптимизация и защо са полезни за бизнеса ни?

Източник на изображението: Unsplash.com

Какво е White Hat SEO и по какъв начин е свързано с конверсиите?

Дефиниция

Терминът “White hat”, или така наречените “бели шапки”, се отнася до спазването на публично достъпните насоки за оптимизация на сайтове, публикувани от самите търсачки.

Въпреки че тези насоки могат да се различават за отделните търсачки и да се променят във времето, принципът е един и същ, а именно – да се предостави най-полезната и актуална информация, отговаряща на търсенето на потребителя.

Ето и няколко примера за подобни техники:

  • Създаване на оригинално и полезно съдържание, отговарящо на заявката на потребителя.
  • Оптимизация на страниците за мобилни устройства и навигацията за по-добро потребителско изживяване.
  • Получаване на обратни връзки (backlinks) от висококачествени източници, ползвайки одобрени от търсачките методи.

За кого е полезно?

White hat подходът допринася за положителното изживяване на всички по веригата – от потребителя, който въвежда своята заявка, през търсачката, която предоставя резултатите от търсенето, до сайта, чиято страница е изведена на първа страница в SERPs.

От една страна, потребителите успяват да намерят точно това, което търсят, и да отговорят на своя въпрос или да открият търсения продукт/услуга. От друга страна, търсачката е изпълнила своята задача (да предостави подходящ резултат), като така гарантира, че потребителят ще се завърне към нея и ще продължи да я ползва в бъдеще.

И не на последно място – бизнесът, използващ този подход, успява да класира съдържанието си и да достигне до по-голяма аудитория, като същевременно спазва изискванията на търсачката и не бива наказан за използване на нечестни практики.

По какъв начин е обвързано с конверсиите?

Белите шапки в SEO имат пряко влияние върху бизнеса и конверсиите поради няколко причини.

Използвайки подходи за оптимизация, одобрени от търсачките, бизнесът си гарантира бавно, но постепенно подобряване на позициите в класирането. Когато се вземат предвид не само търсените ключови думи, но и намерението на потребителя (intent), то тогава сме в състояние да създадем истински полезно и релевантно съдържание, което е и желанието на читателя.

Освен това потребителят ще може да достигне до това съдържание и по други начини – било то чрез ангажирано споделяне в социалните медии, guest постинг или линк от релевантен източник. Така изграждаме доверие в него, а когато го комбинираме и с правилен маркетингов подход, то тогава увеличаваме шансовете си за конверсии в пъти.

На трето, но не на последно място, спазвайки одобрените от търсачките подходи, бизнесът гарантира, че няма да бъде наказан чрез алгоритмично или ръчно действие. Така сайтът ще остане достъпен за хората и няма да бъде понижен в класацията.

Какво са White Hat техники за оптимизация и защо са полезни за бизнеса ни?

Източник на изображението: Unsplash.com

Сравнение между White Hat (бели шапки) и Black Hat (черни шапки)

Какво представляват черните шапки в SEO?

Black hat”, или “черните шапки” в SEO, се отнасят до всички ползвани похвати за повишаване на ранкинга на страниците, които заобикалят общоприетите политики на търсачките. Те “експлоатират” алгоритмите, а фокусът им не е върху потребителя и неговото изживяване.

Примерите за подобни практики са много:

  • Скриване на текст, сливайки го с фона на страницата
  • Схеми за сдобиване с външни връзки (покупка, линк ферми и др.)
  • Редиректи от страници/домейни с добро класиране и други.

Какви са приликите и разликите между двата подхода?

В основата си, двата подхода целят едно и също нещо – да повишат класирането на страниците и сайта като цяло в резултатите от търсенето. Въпреки това, те са много различни. Основните разлики са предоставени в Таблица 1.

White Hat SEOBlack Hat SEO
Фокусира се върху потребителя и неговото изживяване, както и подобряване на ранкингаФокусира се единствено върху подобряване на ранкинга
Висококачествено съдържание, което отговаря на намерението на заявкатаНискокачествено съдържание (дублирано, пренасищане с ключови думи и др.)
Събиране на външни линкове от публикации на гости (guest posting/blogging) и активно присъствие в социални медииЗакупуване на външни линкове и придобиването им от ферми, нискокачествени и/или фалшиви сайтове
Има дълготрайни положителни ефекти за класирането на сайта и развитието на бизнесаМоже да донесе краткотрайни ползи и да завърши с наказание от търсачката и премахване на сайта изцяло от SERP

*Таблица 1 – Сравнение между техниките на бели и черни шапки в SEO

Лесно можем да сложим етикети и да наречем White Hat честния и добър подход, а Black Hat измамен и неморален. Истината обаче е, че много SEO експерти смесват двата, което е също познато като “Gray Hat”, или “сиви шапки”.

Какво са White Hat техники за оптимизация и защо са полезни за бизнеса ни?

Източник на изображението: Unsplash.com

Възможни последствия и наказания на Google

Използването на неразрешени практики може да доведе до сериозни последствия за бизнеса и сайта, който ги прилага.

Google има внедрени алгоритмични и ръчни процеси, чрез които налага така наречените “наказания”. И в двата случая се проверява наличието на спам според търсачката или спазването на публикуваните основни насоки за качество, като в единия това се случва автоматично, а при другия – от човек, който е направил ръчна проверка.

При наложено наказание, ранкингът се понижава значително, а понякога е възможно сайтът да бъде премахнат изцяло от индекса, т.е. да не присъства в SERP.

Задължителни White Hat SEO техники

Време е да обсъдим и някои от задължителните White hat техники, които да приложим в оптимизацията на сайтове за търсачки, ако искаме да постигнем положителен резултат в класиранията.

Качествено и полезно съдържание

Създаването на полезно, надеждно, ориентирано към хората съдържание е ключово в света на белите шапки и SEO оптимизацията.

За целта е необходимо да се проведе не само проучване и анализ на ключови думи, но и да се вземе предвид намерението на потребителя при въвеждане на заявката. Също така е важно съдържанието да бъде оригинално и да отговаря на зададения въпрос, с други думи – да носи стойност.

Релевантни линкове от надеждни източници

Втората задължителна техника, която да използвате, са релевантните обратни връзки към сайта ви, получени от надеждни източници. Какво ще рече това?

Необходимо е да използвате различни техники за набиране на линкове, като избирате висококачествени сайтове. В идеалния случай, те ще са част от цялостна SEO стратегия, съобразена с бизнеса и целите му. Тя би трябвало да има фокус върху съдържанието, техническите параметри и link building и off-page оптимизацията.

Положително потребителско изживяване (UX)

Всичко, свързано с положителното потребителско изживяване, играе ключова роля за успеха на вашия уебсайт.

Ето и няколко значими фактора, на които да обърнете внимание:

  • Удобство при ползване от мобилни устройства (mobile-friendliness)
  • Бързо зареждащи страници и елементи на страници
  • Лесна и интуитивна навигация

Недостатъци на White Hat техниките

Спазването на официалните препоръки и грижата за клиента носят безценни ползи за бизнеса и неговото разрастване в света на търсачките.

Недостатъкът на тези техники се крие в многобройните часове работа и това, че резултатите не са видими на момента, а излизат наяве в дългосрочен план. Въпреки това, вложеният труд и усилия се отплащат многократно и са единственият начин към сигурен успех.

Подобни статии