Как се прави пълен технически SEO анализ на сайт?

Как се прави пълен технически SEO анализ на сайт?

Независимо дали специализирате в SEO сферата (оптимизация на търсещи машини) или тепърва ще навлизате в тази специфична ниша на дигиталния маркетинг, със сигурност знаете коя е първата стъпка към подобрение на даден проект. Трябва да се запознаете първо с неговите метрики и особено с тези, които не се представят достатъчно добре.

Затова днес ще обсъдим не как се прави SEO оптимизация на сайтове, а задължителната стъпка преди това – как се прави SEO анализ на сайт. Това е и едно от многото неща, в които може да навлезете в детайл по време на курса на обучение от SerpAcad.

Защо е важно да се прави SEO анализ на сайт?

SEO анализът на сайтове, още наричан SEO одит, се извършва с цел да се установят слабо представящи се процеси, които пречат на страниците на сайта да се класират на по-предни позиции в Google Search Engine Results Pages (SERP)

Установяването на такива процеси и извадката на специфични метрики ви дава възможност да анализирате актуалното състояние на уеб сайта. След като разполагате с готов SEO одит на сайт, ще можете лесно да структурирате следващите стъпки в SEO оптимизацията.

SEO експерти провеждат технически SEO анализ на сайт на нов клиент

Източник на изображението: Pexels.com

Технически SEO анализ (обхващащ грешки вътре в сайта)

Вече уточнихме защо техническото SEO е важно за един сайт в предходна блог статия. Но за да преминем към техническата оптимизация, е нужно да знаем какво точно трябва да оптимизираме.

Тук идва и ред на техническия SEO одит, който се различава от анализа на ключови думи и линк профила. Той анализира единствено техническите параметри на вашия сайт.

Такъв тип анализ се извършва още в началния стадий на работа по нов проект. В процеса на работа е редно да правите такива анализи периодично, за да обновявате информацията и да актуализирате стратегията си. Друг важен момент, в който да направите техническа проверка на сайт, е когато наблюдавате спад на позициите в търсенето.

Обходете сайта с подходящ SEO инструмент

Първата стъпка от един технически SEO анализ на сайт е да го обходите с подходящ за целта инструмент. 

Често използвани SEO инструменти, които не са пряко обвързани с Google, са следните:

  • Semrush 
  • Screaming Frog 
  • Ahrefs 
  • DeepCrawl и други.

 

Ако сайтът не е лично ваш, е хубаво да поискате достъп и до Google инструменти като Google Search Console (GSC) и Google Analytics (GA). Важно е да разчитате не единствено на софтуерни инструменти, но и на ръчен SEO анализ.

Изображение на лупа, използвана за репрезентация на дигитални SEO Инструменти, които следва да се ползват по време на SEO одит

Източник на изображението: Pixabay.com

Идентифициране на грешки при индексиране

Едно от най-важните неща, които трябва да направите, е да потвърдите, че сайтът се индексира от Google. Най-лесният начин за такава проверка е да използвате разделът Покритие в GSC и да видите кои страници се индексират и кои не. Под графиката ще намерите подробен доклад с конкретна причина за всяка една неиндексирана страница.

Проверка на robots.txt

Проверката на robots.txt файла също е ключов момент, тъй като тя е начин да установите проблем с обхождането на сайта. Може да я извършите чрез директен достъп във файла. Друг начин е да проверите кои страници не са индексирани поради липса на разрешение от robots.txt в репорта от раздел Покритие.

Проверка на XML sitemap

XML sitemap може да проверите първо ръчно, а после и с помощта на SEO инструмент. Необходимо е да се анализира състоянието на sitemap като се идентифицират липсващи страници или присъствие на страници с HTTP код на отговор (Response Codes) различен от 200.

HTTP кодове на отговор (Response Codes)

Друг неизбежен елемент на един SEO одит на сайт е извадката на всички Response Codes и в частност тези, които индикират грешка. Обърнете внимание на HTTP 4ХХ грешки при клиента, HTTP 3XX пренасочвания и 5ХХ грешки при сървъра

Анализ на скоростта на различни типове страници в сайта

Скоростта на вашия уеб сайт е от изключително важен параметър за анализ, тъй като се отчита не само като сигнал за Google, но и пряко повлиява потребителското изживяване

Проверете бързината на зареждане както за десктоп, така и за мобилни устройства, използвайки инструмента на Google – PageSpeed Insights, който ще ви даде насоки за елементите, които се нуждаят от оптимизация.

Ръка държи мобилно устройство, което се опитва да зареди неоптимизирана страница на сайт с бавна скорост на зареждане

Източник на изображението: Pexels.com

Heading тагове, заглавия на страниците и мета описания

Следващата стъпка от един SEO анализ на сайт е да проверите дали всяка индексирана страница има съответните принадлежащи heading тагове (H1-H6 тагове), заглавия на страниците (title tags) и мета описания (meta descriptions). Те оказват пряко влияние върху интереса на потребителя и броя кликове.

Някои от по-често срещаните проблеми са липсващи или празни заглавия на страниците и мета описания. От друга страна, въвеждането на повече от един H1 таг е отрицателен сигнал за Google.

Проверка на canonical tags (канонични маркери)

Следващата стъпка при проверка на уеб сайт е да проверите за индикации за дублирано съдържание и/или страници и дали съответните са правилно маркирани с rel=”canonical” (canonical tag). 

В случай че не са, следва да се определят URL-ите, които представляват главните копия на страниците и да се въведат каноничните маркери или да се ограничи обхождането на дублираните страници.

SEO анализ за многоезични сайтове: hreflang tags

Ако правите SEO анализ на сайт с няколко езикови версии, не забравяйте да проверите HTML маркерите hreflang. С помощта на различни SEO инструменти можете да установите дали има допуснати грешки при остойностяването на езика и/или държавата или въвеждането на URL адреси и връзките между тях.

SEO анализ на структурата на сайта (structured data)

Техническият SEO анализ на вашия сайт следва да включва тестване на структурираните данни и основните маркировки, чиято задача е да улеснят търсачките при разбиране и обработване на данните в сайта. Лесен начин да го направите, е да използвате инструмента Rich Results Test или Classy Schema.

Оптимизацията на структурираните данни ще помогне на сайта ви като подобри класирането му при семантично търсене и E-A-T параметрите, които са пряко обвързани с алгоритъма на Google.

Подредени пионки, символизиращи структурирани данни и основни маркировки на сайт

Източник на изображението: Pexels.com

Идентификация на проблеми с изображенията

При SEO одит е редно да идентифицирате и проблеми с изображенията на сайта ви. Често може да намерите счупени изображения, или такива, които са прекалено големи или с липсващи alt тагове

Тези проблеми от своя страна влияят лошо на достъпността, времето на зареждане и потребителското изживяване. Оптимизацията им може да доведе до по-голям органичен трафик.

Анализ на вътрешни линкове и URL адреси

Друга важна стъпка при SEO анализа на един сайт е проверката на вътрешни линкове и дали те водят към несъществуващи или счупени URL адреси. На този етап следва да установите и всички orphan pages, или така наречените страници сираци, които остават на заден план поради липса на вътрешни линкове, сочещи към тях.

Основни показатели за мобилни устройства

Един SEO анализ на сайта ви ще трябва задължително да включи и измерване на основните показатели за мрежа както за десктоп, така и за мобилни устройства. Може да го направите от информацията, изведена от GSC или теста за удобство за мобилни устройства на Google.

Подобни статии