SERP Acad. - 7 съвета за успешна On-Page SEO оптимизация

7 съвета за успешна On-Page SEO оптимизация

On-Page SEO е термин в сферата на оптимизация за търсачки, отнасящ се до подобрението на различни видове елементи от вътрешните страници на даден уеб-сайт. Днес ще научите какво точно включва то и с какво допринася за цялостната ви стратегия, потребителите и търсачките.

Щастлив интернет потребител пред лаптоп след като е попаднал на добре оптимизирани вътрешни страници на сайт

Източник на изображението: Pexels.com

Какво е On-Page SEO оптимизация?

On-page SEO оптимизацията (или оптимизация на вътрешните страници) се отнася до редица SEO похвати, които са обхванати както от техническото SEO, така и от стратегията за съдържание (CMS). 

В различните материали, които може да откриете онлайн, ще забележите, че термините On-Page SEO и On-Site SEO се използват като взаимозаменяеми. При всички случаи и двата термина се използват, за да обяснят едно и също нещо – оптимизацията на различни front-end и back-end фактори, които влияят на класирането на вашия уеб-сайт.

On-Page оптимизацията играе важна роля в цялостната SEO стратегия, тъй като помага на Google да разбере съдържанието в конкретната страница и да прецени дали то отговаря на заявката, която потребителят въвежда в търсачката. Освен това тя засяга достъпни за потребителя елементи и е пряко отговорна за неговото преживяване в сайта.

И както вече може би знаете, търсещите машини като Google целят едно единствено нещо – да предоставят търсената от потребителя информация и да осигурят неговото добро изживяване. Затова оптимизацията на вътрешните ви страници ще помогне на търсачката да прецени дали съдържанието ви е полезно и дали отговаря на потребителското намерение (search intent).

Ако приемем, че горните две са верни, то тогава вашата страница ще се представи по-добре в резултатите от търсенето (SERPs). Това от своя страна ще допринесе за повече органичен трафик към сайта ви и съответно по-голям брой потенциални клиенти за продукти или услуги, които предлагате.

Каква е разликата между On-Page SEO и Off-Page SEO?

Много важно е да разграничим термините On-Page и Off-Page SEO, тъй като са напълно различни по значение. On-Page се отнася до оптимизацията на елементи вътре в страниците на сайта, докато Off-Page се отнася до оптимизацията на елементи извън страниците на сайта. Но нека разгледаме всеки един от тях поотделно.

Off-Page оптимизация

Off-Page оптимизацията засяга подобрения извън пределите на самата страница и сайт. Тя е главен фактор в опитите ви да изградите авторитет на сайта и да го превърнете в достоверен източник на информация с високо ниво на експертиза за конкретната ниша (E-A-T).

Ето и някои примери за такъв тип оптимизация:

 • Изграждане на обратни (външни) връзки към сайта ви (или link building)
 • Споделяне в социалните мрежи с цел по-голяма видимост и по-висока ангажираност
 • Прес съобщения и изяви в различни медии и сайтове
 • Локална (местна) оптимизация на бизнеса

On-Page оптимизация

От друга страна, On-Page SEO оптимизация засяга подобрения вътре в самите уеб страници, които да помогнат за класирането ви в SERP за дадени заявки. Друг неин фокус е изграждането на уеб-сайт, който улеснява търсачките и потребителите при търсене, ползване и навигация.

On-Page SEO оптимизацията се състои от няколко различни вида елементи:

 • Елементи на съдържанието
 • HTML елементи
 • Елементи от архитектурата на уеб-сайта

Казано с други думи, оптимизацията на вътрешни страници им помага да се класират в Google, а оптимизацията на външни фактори им помага да се класират на по-предни позиции в SERP

В заключение можем да кажем, че и двата вида оптимизация са важни за успеха ви, но обикновено разполагате с повече влияние и контрол върху On-Page факторите

С какво допринася вътрешната оптимизация за SEO стратегията ви?

Едно от предимствата на On-Page оптимизацията е фактът, че имате пряк достъп до факторите, които оказват влияние върху ранкинга ви. Казано с други думи, доколко добре са оптимизирани те и колко полезно и приятно е потребителското изживяване зависи изцяло от вас. 

On-Page SEO допринася за цялостната ви стратегия по няколко начина. На първо място тя изпраща надеждни сигнали до Google, че сайтът/страницата предоставя информация по тема, която отговаря на намерението на потребителя и ключовите думи, които въвежда в търсачката.

Получавайки тези сигнали, Google разбира, че съдържанието ви е уместно и би било полезно за дадения потребител. Затова и класира страницата ви на по-предни позиции в SERP – за да помогне на потребителя в неговото търсене.

От друга страна, не бива да подценяваме и факта, че оптимизацията на On-Page елементи води и до цялостно подобряване на архитектурата и подредбата на сайта. Това създава предпоставка за по-добра, улеснена навигация за обхождащите роботи и по-приятно, полезно изживяване за посетителите на сайта.

SEO специалисти около маса коментират принтирани файлове от On-Page SEO стратегията си

Източник на изображението: Pexels.com

Как да оптимизирате вътрешните страници на уеб-сайта ви?

Както споменахме по-рано, можем да разделим елементите при On-Page SEO на три основни категории. В следващите параграфи ще засегнем всяка отделна категория. Също така ще споделим съвети и добри практики за оптимизацията на вътрешните страници на сайта ви.

Елементи на съдържанието (content)

Съдържанието е ключов фактор за всеки един сайт и бизнес. То седи в основата на комуникацията с читателя и стойността, която му предоставяме през различните етапи от клиентското пътешествие. Нека да преминем и към On-Page SEO съветите, свързани със съдържанието на сайта.

1. Направете анализ на ключови думи и изберете подходящи теми

За да създадете висококачествено съдържание, първо е необходимо да направите внимателно проучване и анализ на ключови думи. По този начин ще идентифицирате интересите на потребителите, което от своя страна ще ви позволи да донесете истинска стойност чрез стратегията си за съдържание.

Най-успешната тактика при такъв тип проучване е да използвате подходящи SEO инструменти за ключови думи и фрази. След като анализирате думите, преценете кой вид персона на купувача би я използвал и на какъв етап от клиентското си пътешествие (с какво намерение).

След като разполагате с тези данни, ще ви е по-лесно да създадете качествено съдържание под формата на уместни теми. Ще може да подберете и правилния тип/формат съдържание, като например дали да е информативна блог страница, видео материал или сравнение между продукти/услуги.

2. Създайте ново съдържание или оптимизирайте вече съществуващо такова

Ако все още се намирате на ранен етап от създаването на своя уеб-сайт, то тогава следващата стъпка е логична – необходимо е да започнете да създавате ново съдържание според вече ясно изградените стратегия и план.

Не изключваме обаче и варианта, в който сте изградили стратегията си в по-късен етап, когато вече имате съществуващо съдържание на сайта си. В този случай е необходимо да извършите технически SEO одит, след което поетапно да започнете да оптимизирате публикуваното съдържание.

И в двата случая съществуват някои общоприети практики, които водят до добри резултати. На първо място е необходимо да пишете за конкретен тип персона и активно да помогнете за решаването на проблем или да предоставите отговор на въпрос.

Добавянето на визуално съдържание също доказано повишава читателската ангажираност, а понякога е дори необходимо, за да допълните цялостната картина. Въпреки че може да ви се стори като добра идея, не пресищайте текста с ключови думи и фрази. Вместо това заложете на натуралния изказ и ги използвайте единствено там, където е нужно.

Копирайтър създава ново съдържание като част от SEO стратегията и On-Page Оптимизацията на сайт

Източник на изображението: Pexels.com

HTML елементи

HTML елементите са части от изходния код (source code), които включват съдържание и тагове. Тези елементи се използват, за да се добавят текстово съдържание и изображения, но и за да се форматира документът разбираемо за търсачките и читателите.

3. Създайте завладяващи потребителите мета данни

Мета данните, които създадете за вашата страница, са първото впечатление, което оставяте във вашите читатели. Те представляват заглавието и описанието, които се визуализират още на страницата с резултатите в търсачката. Поради този факт, те оказват пряко влияние върху CTR представянето ви (clickthrough rate).

Ето и нашите съвети за създаване на мета заглавия (title tag):

 • Придържайте се към максимална дължина от 60 символа, за да се визуализира цялото заглавие и при мобилни и при десктоп устройства.
 • Заглавието трябва да е отражение на съдържанието ви. Не подвеждайте потребителите като предоставите едно заглавие, а ги изпратите към различен вид информация.
 • Употребявайте главни букви съгласно правилата в писмения език.
 • Не допускайте дублиране на мета заглавията за различни страници.
 • Включете името на бранда си след основното заглавие. Пример: 7 съвета за успешна On-Page SEO оптимизация • SERP Acad.
 • Заложете на оригинално и ангажиращо заглавие, вместо на пренасищане с ключови думи.

Съветите за мета описания (meta description) са малко по-различни:

 • Създайте описание не по-дълго от 157 символа, за да види потребителят цялото ви послание.
 • Не разделяйте мета описанието на повече от 1 или 2 изречения, като избягвате символи (-/+/&).
 • Използвайте деятелен залог и приканете читателя към действие (call to action).
 • По възможност добавете ключовата дума или фраза в началото на описанието.

4. Използвайте H1-H6 тагове за по-добра структура и сканиране на съдържанието

Таговете от H1 до H6 са HTML тагове и ако се използват правилно, те създават ясна йерархична структура. Тази структура помага на потребителя да сканира съдържанието и да намира необходимата информация по-лесно, както и на търсачката да разпознае важни и уместни части от съдържанието.

Основните съвети за ползване на H1-H6 са няколко:

 • Използвайте тези HTML тагове, за да акцентирате заглавията на главните подтеми.
 • Подредете ги по важност. H1 следва да е на първо място (заглавие/тема), а H2 са основнитe подтеми, които развивате. Използвайте H3-H6 за подточки на подтемите като така ще развиете още по-ясна структура.
 • Включете ключови и тематично-свързани думи и фрази в подзаглавията, но не ги пренасищайте. Помнете, че читателят и неговото преживяване са най-важни.

Допълнителни съвети:

 • За таговете H1-H6 използвайте по-голям и удебелен (bold) размер на шрифта, отколкото на основното съдържание (body text).
 • За още по-добра структура и лекота при четене създайте къси параграфи и изброявайте чрез точки (bullets) при всяка възможност.

5. Създайте описателни и полезни алтернативни текстове (alt text)

Alt text е описанието на графичен елемент, което се появява вместо елемента, когато има проблем с изобразяването. Също така позволява на търсачките и незрящите хора, които използват екранни четци, да разберат до какво се отнася изображението. Оптимизацията на изображения включва правилно оразмеряване, компресиране и създаване на файлови имена и alt текстове.

Нека да разгледаме някои добри практики при създаването на alt text:

 • Не използвайте алтернативния текст като възможност да добавите още ключови думи. Вместо това опишете изображението точно и ясно по начин, който да е обвързан с темата, за която пишете.
 • Представете си, че сте на мястото на потребител, който не може да види изображението, а само alt текста, който сте използвали.
 • Придържайте се към максимална дължина от 125 символа, тъй като четците имат ограничение за alt текстове.
 • Избягвайте фрази като “изображение на”, “снимка на” и подобни. Така губите от максималния брой символи, които може да ползвате.

Екран на лаптоп с HTML код, който SEO специалист оптимизира за по-добро потребителско изживяване

Източник на изображението: Pexels.com

Елементи от архитектурата на уеб-сайта

Архитектурата на уеб-сайта е еднакво важна за ботовете на търсачките, които обхождат сайта ви, и за потребителите, които се опитват да намерят съдържание в него. Неправилната архитектура и липса на връзки е подобие на град без улици – в него има всичко необходимо, но не можете да стигнете до него.

Двата основни елемента, на които да обърнете специално внимание, са URL адресите и вътрешните хиперлинкове (internal links). Така ще гарантирате по-дълъг престой за посетителите на сайта, тъй като безпроблемно ще откриват необходимото съдържание.

6. Създайте опростени и последователни URL адреси

Съществуват няколко добри практики:

 • Използвайте възможно най-малко думи и избягвайте дългите адреси.
 • Включете ключовата дума/фраза.
 • Разделяйте думите с тирета (-) вместо долни черти (_).
 • Не се препоръчва ползването на символи.
 • Използвайте UTF-8 кодиране за специфични езикови символи (този метод може да генерира много дълги URL адреси).
 • Осигурете протокола за сигурен обмен на данни (https).

7. Свържете всички страници на уеб-сайта ви, за да избегнете страници сираци (orphan pages)

Ето и нашите съвети при създаване на вътрешни връзки:

 • Не оставяйте страници от сайта, до които не може да се стигне чрез линкове от поне една друга страница (orphan pages).
 • Създайте pillar страници (pillar pages), които линкват до голямо количество свързано съдържание от сайта ви.
 • Използвайте структурата на клъстеризацията си, за да обвържете тематично свързани клъстери, събклъстери и блог постове.
 • Създайте линкове с анкор текст (anchor text) в основното съдържание (body text).
 • Използвайте уместен анкор текст, който да подскаже на потребителя към какъв тип страница ще го отведете.
 • Избягвайте анкор текстове като “кликнете тук”.

Крушка върху черна дъска символизираща клъстер, навързан към събклъстери чрез тебешир (вътрешни линкове)

Източник на изображението: Pexels.com

Заключение

On-Page SEO представлява оптимизация на вътрешни елементи от страниците на вашия сайт, което от своя страна може да помогне на съответната страница да се класира за конкретна ключова дума и заявка.

Това е задължителна част от цялостната SEO стратегия, тъй като имате пълен достъп и влияние върху On-Page факторите. Оптимизацията им ще допринесе не само за по-добро класиране, но и за улеснено и интуитивно потребителско изживяване.

Подобни статии